menu

slider

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ALI DIA : Η μεγαλύτερη απάτη που γνώρισε ποτέ το Αγγλικό ποδόσφαιρο!


Το όνομα Ali Dia δεν θα σας λέει κάτι, αλλά για όσους έζησαν την ποδοσφαιρική δεκαετία του '90 προφανώς και θα θυμούνται αυτή την ιστορική ''αγγλική'' μορφή.


Όλα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 1996, όταν ο προπονητής της Southampton, Graeme Souness, έλαβε τηλεφώνημα από κάποιον που υποστήριζε ότι ήξερε τον ξάδερφο του θρυλικού George Weah. Ο George Weah, για να μαθαίνουν κυρίως οι μικρότεροι ποδοσφαιρόφιλοι, είναι από τους σπουδαιότερους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές της ιστορίας και κάτοχος μιας χρυσής μπάλας. Ο ποδοσφαιριστής που προτάθηκε λοιπόν στους ''Αγίους'' ως ξάδερφος του Weah είχε το όνομα Ali Dia.

Ο άγνωστος ατζέντης πληροφόρησε επίσης τον αφελή (όπως θα αποδειχτεί) Graeme Souness, ότι ο Ali Dia είχε παίξει για την Paris St Germain και ότι επίσης είναι διεθνής με την εθνική Σενεγάλης. Έτσι ο κόουτς της Southampton FC πείστηκε να δοκιμάσει για ένα χρονικό διάστημα τον παίχτη. Ο παίχτης υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενός μήνα!

Να ξεκαθαρίσουμε και να έχουμε υπόψιν ότι τότε δεν υπήρχε ούτε το διαδίκτυο, αλλά ούτε και high-tech βοηθητικά συστήματα για τους σκάουτερς, ώστε να επιβεβαιώσουν το πόσο αληθή ήταν τα στοιχεία του Ali Dia (αν και το γεγονός ότι ο Weah ήταν από την Λιβερία και ο Dia από τη Σενεγάλη έπρεπε να τους δώσει μια μικρή ιδέα).

Σύμφωνα με μαρτυρίες των τότε παιχτών της Southampton, o Dia ήταν τραγικότατος στην πρώτη του προπόνηση. Πίστευαν ότι ποτέ δεν θα κατάφερνε να αγωνιστεί για το κλαμπ. Αμέσως την επόμενη μέρα, όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον πρωταγωνιστή μας. Η Southampton αντιμετώπιζε τη Leeds στο πρώην ιστορικό γήπεδο των Saints, το The Dell. Οι ομάδα του Souness είχε αμέτρητες απουσίες λόγω τραυματισμών. Έτσι ο Ali Dia επιλέχτηκε, κυριολεκτικά στα τυφλά, στην αποστολή της ομάδας του! Θα ήταν μάλιστα στον πάγκο!

Σα να μη έφτανε αυτό, ο βασικός τους επιθετικός και θρύλος της ομάδας, Matthew Le Tissier, τραυματίστηκε κατά την διάρκεια του αγώνα και ο Dia ήταν έτοιμος να κάνει το ντεμπούτο του!

Ας κάνουμε μια παρένθεση κι ας αναλογιστούμε τι ήταν έτοιμο να γίνει... Ένας άγνωστος στο ποδοσφαιρικό κόσμο παίχτης, κατά 90% ερασιτέχνης όπως διαπιστώθηκε ότι ήταν, που είχε κλείσει στην ομάδα προ τριών ημερών του αγώνα, με μια μόλις άθλια προπόνηση και με την πεποίθηση ότι ήταν ο ξάδερφος του George Weah, αυτός ο μικρός... ''ήρωας'' με το όνομα Ali Dia, θα έκανε ντεμπούτο στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, με μια από τις ιστορικότερες του ομάδες! Απίστευτο ε?

Το ντεμπούτο του λοιπόν ήταν τόσο κακό που έγινε αλλαγή μόλις 33 λεπτά αργότερα. Φανταστείτε την έκπληξη του Graeme Souness! Το νέο του ''αστέρι από τη Σενεγάλη'', που συγγενεύει με ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ονόματα, φαίνεται να μην γνωρίζει που...πατάν τα τέσσερα! Την επόμενη μέρα ο Dia τρέχει στον φυσιοθεραπευτή της ομάδας υποστηρίζοντας ότι είναι ''τραυματισμένος''. Την αμέσως επόμενη μέρα εξαφανίζεται. Πραγματικά τον κατάπιε η γη! Οι διοίκηση δεν μπορούσε να τον βρει πουθενά! Μετά από δυο βδομάδες η Southampton τον αφήνει ελεύθερο.

Εμφανίζεται στον ποδοσφαιρικό κόσμο λίγους μήνες αργότερα, αφού υπογράφει στην Gateshead, ομάδα της έβδομης κατηγορίας. Εκεί αγωνίζεται σε 8 αγώνες και σκοράρει και 2 γκολ, ένα από αυτά στο ντεμπούτο του ενάντια στην Bath! Τον Φεβρουάριο του 1997 εξαφανίζεται ξανά! Δεν ξαναγωνίζεται πουθενά και ίχνη του βρίσκονται στο Northumbria University του Newcastle το 2001, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Ο Ali Dia έγινε ένας πραγματικός θρύλος στην Αγγλία και μια από τις πιο καλτ μορφές που πέρασαν από το νησί. Απασχόλησε έντονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βρετανίας για πολλούς μήνες. Ο Matthew Le Tissier, ο παίχτης που είχε αντικατασταθεί από τον Dia είχε δηλώσει τα εξής ''χρυσά'':

'' Στην προπόνηση είχε έρθει η στιγμή να παίξουμε 5 εναντίον 5. Ο Dia έδειξε τόση ποδοσφαιρική ικανότητα όση θα είχε ένας άνδρας με δεμένα πόδια. Πραγματικά ήταν κωμική η ικανότητα του. Δεν είχε θέση. Έπαιζε οπουδήποτε, όπου κάτσει. Δεν ήξερα καν αν μιλούσε αγγλικά, βασικά δε του μίλησα και ποτέ. Κανείς δεν πίστευε ότι θα αγωνιστεί ποτέ για την ομάδα μας. Την ημέρα του αγώνα, όταν μπήκε στη θέση μου, κινούταν μέσα στο γήπεδο σαν τον Bambi (το μικρό ελάφι γνωστού καρτούν της Disney) στον πάγο. Ήταν τραγικός! Βγήκε αλλαγή μετά από 33 λεπτά, όταν ο Souness κατάλαβε το τραγικό λάθος του. Χάσαμε τελικά 2-0. ''

Για μένα πάντως ο Ali Dia είναι ένας θρύλος. Αντιθέτως με όλους εμάς τους ''ατάλαντους'' ποδοσφαιριστές, έζησε το μεγάλο του όνειρο! Αγωνίστηκε στην Premier League για 33 λεπτά και παραλίγο και να σκοράρει 2 φορές! Είχε το θάρρος και φυσικά την τύχη να κυνηγήσει, έστω ανορθόδοξα και μέσω μιας αστείας απάτης, κάτι που θα ήθελε ο καθένας μας! Επίσης, είναι ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα των φιλάθλων της Southampton. Μέχρι και σήμερα οι οπαδοί του κλαμπ τυπώνουν φανέλες με το όνομά του και έστω κάπως κοροϊδευτικά φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του μέσω του συνθήματος “Ali Dia, is a liar, is a liar”.

Ναι, ο Ali Dia είναι ένας μικρός θρύλος. Είναι άξιος σεβασμού και μπορεί να νιώθει υπερήφανος.

Κωνσταντίνος Τσιλιμπίου

* Το κείμενο είναι από τους Έλληνες Υποστηρικτές Αγγλικού Ποδοσφαίρου